UPDATE: Primăria Drăgănești ne-a anunțat că are site și are publicate informatiile privind salarizarea. Site-ul este aici, dar nu apare în indexarile google.
Astăzi am anunțat în cadrul unei conferințe de presă rezultatele proiectului prin care am verificat aplicabilitatea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și am încercat să contribuim la respectarea unui articol important din actul normativ.
Cu alte cuvinte, am dorit să responsabilizăm primarii care nu au publicat lista cu salariile angajaților să o posteze pe site-ul instituției, fiind mai la îndemână de verificat comparativ cu obligativitatea de a publica lista la sediul instituției, stipulată în aceeași lege.
Potrivit acestei legi, primăriile, dar și alte instituții finanțate din bani publici, trebuie să publice o listă cu salariile personalului plătite din fonduri publice de două ori pe an, pe 30 septembrie și 31 martie. Această obligație a apărut ca urmare a unui amendament depus de USR și adoptat de Parlament.
Proiectul a început pe data de 25 ianuarie, când am transmis solicitări de a publica pe site lista cu salariile angajaților primăriilor nemțene care nu o aveau publicată sau unde nu era foarte vizibilă.
Totodată, am solicitat să ni se transmită și pe e-mail, în baza Legii 544/2001 privind informațiile de interes public, documentul respectiv.
Unele primării au fost receptive și au recunoscut că nu respectă legea și s-au conformat, alții nu au răspuns dar au publicat pe site lista, altii numai ne-au trimis informatiile dar nu au mai pus informațiile și pe site.
Trebuie menționat că ne aflăm în momentul în care primăriile ar fi trebuit deja să publice pentru a doua oară lista cu salariile, cele de la nivelul lunii martie din 2018, dar numai aproximativ jumătate dintre primării s-au conformat.
Date pe scurt:
În perioada următoare vom urma doi pași:
Tot ca urmare a analizării site-urilor primăriilor, am descoperit cinci unități administrativ teritoriale care au publicat lista fără a menționa și salariul primarului, respectiv Borca, Crăcăoani, Gârcina (nici viceprimar, doar secretar), Rediu și Vânători (au publicat hotărârea pe anul 2018, dar „au uitat” să atașeze și anexa cu lista). De asemenea, La Poiana Teiului există un litigiu privind salarizarea din fonduri publice, motiv pentru care pe lista publicată pe site figurează doar trei salarii (viceprimar, bibliotecar și asistent medical).
Pentru a urmări și compara salariile publice de pe hartă, dați click pe imagine și apoi informatiile vor apărea mutând cursorul pe fiecare localitate in parte.