Abuz la Protecția Copilului Timiș

14.03.2017

ADRESĂ: DOAMNEI MINISTRU LIA OLGUȚA VASILESCU
MINISTERUL MUNCII ȘI JUSTIȚIEI SOCIALE

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: PIATRA NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 27.02.2017

OBIECTUL INTERPELĂRII: ABUZ LA PROTECȚIA COPILULUI TIMIȘ

STIMATE DOAMNĂ MINISTRU

Conform Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, numai în prima jumătate a anului 2016 pe site-ul instituției, https://www.copii.ro/statistici/, există peste 7 567 de tineri și copii abuzați în România (abuzuri declarate).

O cercetare realizată de Asociația Desenăm Viitorul Tău arată că peste 90% din tinerii instituționalizați au fost abuzați în centrele de plasament din România. Cercetarea a fost realizată în 2015 de asociația Desenăm Viitorul Tău sub îndrumarea domnului Conf. Univ. Dr. Dan Adrian, șef de catedră la Universitatea București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială.
Conform Legii 272/2004, Art.4, privind drepturile și interesele superioare ale copilului reiese că acesta are dreptul la protecţie şi asistenţă în realizarea şi exercitarea deplină a drepturilor lor, în condiţiile prezentei legi.

Astăzi tinerii care trăiesc în centrele de plasament sunt abuzați și maltratați în mod constant chiar de către cei care ar trebui să-i protejeze.
Conform unor anchete jurnalistice cu privire la abuzurile ce se petrec în centrele de plasament ajungem să aflăm informații deloc plăcute care s-au întâmplat la mai multe centre de plasament din țară.
La cabinetul meu parlamentar au ajuns mai multe declarații, video-uri și imagini cu abuzurile de la Centrul de Plasament Nr. 3 din Lugoj, Județul Timiș.

Mai mulți tineri instituționalizați sunt agresați fizic de unii educatori.
Educatorii, cu ce obiecte prind la îndemână, îi bat până la sânge și încearcă după aceea să îi șantajeze pe copii ca să nu spună nimic din cele întâmplate.

Directoarea centrului de plasament se folosește de relațiile pe care le are în poliție și jandarmerie, iar de fiecare dată când se întâmplă câte un abuz în centru se sună la un număr privat de contact, nu la urgențe, la 112.
Copiii nu își primesc alocațiile, acestea fiind confiscate de doamnele de la birouri pentru presupuse deranjamente create de copii.

Având în vedere cele prezentate mai sus vă rugăm să ne ajutați cu următoarele informații:

  • Care este rolul Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție în apărarea drepturilor copiilor din România și implicit a celor abandonați/instituționalizați/aflați cu măsură de prtecție specială?
  • Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Direcția de Protecția Copilului Timiș au realizat anchetă după incidentul de săptămâna trecută când mai mulți tineri au fost abuzați de angajații centrului de plasament Nr. 3 din Lugoj? Care sunt primele rezultate și ce măsuri s-au luat?
  • Copii abuzați la centrul din Lugoj se mai află în spațiul abuzator?
  • Care sunt măsurile luate în cazul abuzurilor fizice, psihice și sexuale prezente în centrele de plasament din România?
  • Există o comisie de anchetă a abuzurilor din centrele de copii, asistență maternală, plasament familial și centrele rezidențiale la nivel național?
  • Cum poate un tânăr să se dezvolte armonios și normal atât pe plan fizic cât și pe plan psihic având în vedere ca este constant martor al unor orori pe care niciun copil nu merită să le trăiască?
  • Care este rolul Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție în cazul abuzurile tot mai prezente din centrele, apartamentele de tip familial, casele de tip familial și asistența maternală?

Vă multumesc și astept să colaborăm pentru găsirea unor soluții reale pentru această categorie defavorizată. Vă rugăm să ne trimiteți un raspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai
Cu deosebită considerație,
27.02.2017 IULIAN BULAI
DEPUTAT USR DE NEAMȚ