Condiţii mai accesibile pentru programul de protecţie socială „Bani de liceu”.

22.03.2017

ADRESĂ: DOMNULUI MINISTRU PAVEL NĂSTASE

                   MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE

 

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 20.03.2017

 

OBIECTUL INTERPELĂRII: CONDIȚII MAI ACCESIBILE PENTRU PROGRAMUL DE PROTECȚIE SOCIALĂ „BANI DE LICEU”

 

STIMATE DOMNULE MINISTRU,

 

            Ministerul Educaţiei desfășoară de peste 12 ani Programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu”, prin care acordă un sprijin financiar pentru elevii din licee şi şcoli de artă şi meserii. Lansat în 2004, programul a adus beneficii pentru sute de mii de copii români care fac parte din familii cu venituri foarte mici.

 

La momentul emiterii Hotărârii de Guvern 1488/2004, prin care sunt aprobate criteriile și cuantumul beneficiilor acordate în cadrul programului, erau eligibili elevii proveniți din familii ale căror membri aveau fiecare, în ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului, un venit brut lunar de maximum 150 lei. Ulterior, prin HG 594/2009, cuantumul venitului brut lunar acceptat pentru fiecare membru al familiei pentru ca un elev să fie eligibil în program a crescut la maximum 200 lei, valoare care este menținută și în ziua de astăzi.

 

Domnule ministru, în anul 2004, salariul minim pe economie avea o valoare de 280 lei, astfel că multe familii reușeau să îndeplinească aceste condiții impuse prin programul „Bani de

 

liceu” și să își suplimenteze veniturile astfel încât să le ofere condiții mai bune de studiu copiilor. Salariul minim pe economie a cunoscut un trend ascendent din anul 2004 până în prezent, recent înregistrându-se o altă creștere, până la valoarea de 1450 lei, ceea ce face ca accederea în cadrul programului să fie mult mai restrictivă.

În 2009, anul creștereii pragului de venit pe membru de familie de la 150 lei la 200 lei, salariul minim pe economie era de 600 lei, astfel că și familiile cu un singur copil și care aveau doar acest venit se puteau încadra pentru a primi sprijinul financiar.

La începutul anului școlar 2016, multe dintre familiile beneficiare ale acestui program nu au mai putut primi acest venit pentru copiii lor pentru că salariul minim pe economie a crescut. Un calcul simplu arată că dacă un singur membru obține în prezent salariul minim de 1450 lei, în toamnă vor fi eligibile doar familiile cu opt membri. Cum poate fi întreținută o astfel de familie doar cu 1.000 lei net lunar? Am primit la cabinetul parlamentar sesizări din partea unor mame care se plâng că nu au cu ce le cumpăra rechizite copiilor. Sunt familii care se bazau pe acest ajutor de 180 lei, sumă care a rămas neschimbată de la lansarea programului.

În aceste condiții, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care este numărul beneficiarilor programului „Bani de Liceu” în fiecare an din 2004 până în prezent?
  2. Care sunt motivele pentru care nu s-a ținut cont de ajustarea criteriilor de eligibilitate în cadrul acestui program în condițiile în care salariul minim pe economie a crescut constant?
  3. Există la nivelul Ministerului Educației vreun proiect care să regândească criteriile de acces în cadrul programului „Bani de liceu” pentru anul școlar 2017 – 2018?

 

Vă multumesc și vă rog să îmi trimiteți răspuns atât pe adresa oficială de e-mail, iulian.bulai@cdep.ro, cât și pe adresa: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai

 

Cu deosebită considerație,

20.03.2017                                                                IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

Raspunsul primit se poate consulta aici.