Consiliul Judeţean Neamţ a distrus transportul ecologic din Piatra Neamţ.

05.05.2017

 

ADRESĂ: DOMNULUI PRIM MINISTRU SORIN GRINDEANU

                   GUVERNUL ROMÂNIEI

 

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 02.05.2017

 

OBIECTUL INTERPELĂRII: Consiliul Județean Neamț a distrus transportul ecologic din Piatra Neamț

 

 

STIMATE DOMNULE PRIM – MINISTRU,

 

Începând cu data de 1 aprilie 2017, locuitorii municipiului Piatra Neamț, orașul cu cel mai recent inaugurată rețea de troleibuze din țară (anul 1995), nu mai pot călători cu troleibuzele după o decizie luată de Consiliul Județean Neamț. De mulți ani, în paralel cu transportul public ecologic, în Piatra Neamț operează mai mulți transportatori privați cu microbuze.

Mai mulți locuitori din Piatra Neamț mi-au atras atenția că la baza deciziei CJ Neamț au stat mai mult motive politice, decât probleme tehnice sau costuri ridicate legate de funcționarea rețelei de troleibuze. Dincolo de faptul că este de neînțeles de ce unitățile Troleibuzul S.A. și A.D.I Urbtrans se află în subordinea Consiliului Județean și nu a Consiliului Local, cum se întâmplă cu astfel de regii municipale în restul țării, sunt ridicate semne de întrebare privind existența unui posibil conflict de interese în luarea acestei decizii.

Cu alte cuvinte, printre consilierii județeni s-ar afla și antreprenori care au afaceri în transportul public local și, astfel, ar fi avut tot interesul ca un astfel de proiect de hotărâre să fie adoptat. Acesta este și motivul pentru care, ulterior depunerii acestei interpelări, voi analiza dacă este cazul sesizării Agenției Naționale de Integritate.

 

Totodată, după luarea acestei decizii, la nivelul municipiului Piatra Neamț au fost demarate mai multe acțiuni civice cu scopul de a reintroduce transportul ecologic în oraș (au fost lansate un site, o pagină publică pe o rețea de socializare și o petiție online pentru susținerea acestei acțiuni la care s-au alăturat diferite ONG-uri cu scopuri comune și chiar municipalitatea din Piatra Neamț la nivel declarativ).

S-a pus problema unor subvenții pe care Consiliul Județean trebuie să le plătească. Consider că trebuie căutate soluții pentru rezolvarea acestei probleme, dar nu desființarea societății și dispariția transportului ecologic, care reprezintă un pas înapoi pentru nemțeni, mai ales că în PMUD este prevăzut un plan clar din partea municipalității pentru acest tip de transport.

 

Domnule prim ministru, luând în calcul faptul că din punct de vedere tehnic rețeaua de troleibuze, sistemul de alimentare cu energie electrică și vehiculele aflate în conservare sunt absolut în regulă, capabile de operare ecologică, dar și posibilul conflict de interese în cazul consilierilor care dețin firme de transport, vă adresez următoarele întrebări/solicitări:

  1. Aveți în vedere efectuarea unui control asupra deciziilor luate de Consiliul Județean Neamț și Adunarea Generală a Acționarilor de la Troleibuzul SA care au dus la eliminarea transportului ecologic din municipiul Piatra Neamț?
  2. Aveți posibilitatea de a solicita Instituției Prefectului Județului Neamț, reprezentantul Guvernului României în teritoriu, să analizeze legalitatea hotărârilor CJ Neamț pe această temă și, în cazul în care se constată încălcarea legii, să solicite anularea în contencios administrativ. Aveți în plan o astfel de solicitare?

Vă rugăm să îmi trimiteți un răspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai; dar și pe adresa de e-mail iulian.bulai@cdep.ro.

 

02.05.2017                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

Raspunsul primit se poate consulta aici.