Deputatul Iulian Bulai: ultimul raport de activitate din acest mandat

03.10.2020

Ultimele luni – aproape un an – din mandatul meu ca deputat de Neamț au fost marcate, așa cum era de așteptat, de declanșarea crizei epidemiologice, de instituirea stării de urgență și, apoi, de alertă și de nevoia concentrării tuturor forțelor noastre pentru depășirea acestui moment. Pandemia a însemnat, printre altele, introducerea sesiunilor online în Parlament, USR fiind o forță centrală în digitalizarea forului legislativ, ca parte a agendei noastre de digitalizare a României.

Chiar și în aceste condiții de pandemie, mi-am dus mai departe proiectele și misiunea.

În Parlament, am continuat campania de reformare administrativă, printr-un proiect „Fără sinecuri“ constând într-un pachet de proiecte legislative privind „academiile paralele“ finanțate din bani publici: desființarea Institutului Levantului, trecerea la finanțare exclusiv din venituri publice în cazul Academiei Oamenilor de Știință, al Academiei de Științe Tehnice și al Academiei de Științe Medicale, și fuziunea Institutului Român pentru Drepturile Omului prin absorbția lui de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Ca membru al Comisiei pentru Cultură, Arte, Mass-Media, am continuat să atrag atenția asupra derapajelor conducerii Televiziunii Române, solicitând inclusiv în plen dezbaterea rapoartelor de activitate ale TVR, restante de trei ani de zile. În aceeași calitate, m-am implicat în asigurarea resurselor bugetare necesare Capitalei Culturale Europene Timișoara, iar în plină criză generată de pandemie, am pus presiune pe reprezentații Guvernului pentru găsirea de soluții și oferirea de susținere de reziliență pentru sectorul cultural independent.

În calitate de membru al Comisiei de Afaceri Europene (CAE) a Camerei Deputaților, am solicitat și am participat activ la audierea ministrului Fondurilor Europene, pentru clarificarea angajamentelor financiare ale României pentru proiectele de autostradă în Moldova și pentru construcția de spitale regionale în județele noastre. Am obținut, astfel, repunerea pe agenda guvernamentală a acestor două obiective centrale pentru zona pe care o reprezint.

*

În calitate de membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) – ale cărei activități au fost reduse în urma pandemiei –, am solicitat, în numele grupului ALDE, din care fac parte, monitorizarea specială a Poloniei pentru încălcări ale statului de drept, ale independenței justiției și libertății presei, și am avertizat (cerând un punct de vedere al APCE) asupra intervenției statului român pe piața media, prin fondurile oferite pentru plata campaniei de presă despre pandemie, în fapt, o formă mascată de mită (recentul raport al Comisiei Europene privind România avertizează, acum, asupra intervențiilor autorităților în piața de publicitate media, confirmând semnalul de alarmă ridicat de mine și de USR).

*

Intrarea României în stare de urgență și, ulterior, de alertă a reorientat și limitat întreaga activitate parlamentară, însă chiar și în acest context, am urmărit activ domeniile de care mă ocup: singurul amendament USR adoptat la Hotărârea de Guvern privind starea de alertă îmi aparține și a vizat impunerea unui termen precis pentru adoptarea măsurilor privind reluarea activităților culturale.

Am fost, de asemenea, printre primii care au cerut public Guvernului instituirea de măsuri speciale (carantinare) pentru județul Suceava, într-un moment în care devenea evident că răspândirea virusului în zonă scăpase cu totul de sub control. Am solicitat public, de mai multe ori, și demiterea șefei ONAC (Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate), responsabilă pentru achizițiile dubioase de măști și pentru eșecul achiziției de tablete pentru elevii forțați la învățământ online.

Am intervenit activ, din poziția de deputat de Neamț, pentru asigurarea resurselor necesare, în primul rând în materie de echipamente de protecție pentru personalul medical, în Neamț, am cerut în plen demisia ministrului Sănătății, Victor Costache, pentru abandonarea Moldovei, și am avertizat public asupra situației dificile a Spitalului Județean din Piatra Neamț, unde numirile politice au pus serios sub semnul întrebării calitatea serviciilor oferite.

https://www.facebook.com/bulaiiulian2016/posts/2795175943936366