Intersecţie cu risc ridicat de accidente la ieşire din mun.Roman.

10.05.2017

 

INTERPELARE

 

ADRESĂ: DOMNULUI MINISTRU ALEXANDRU RĂZVAN CUC

                   MINISTERUL TRANSPORTURILOR

 

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 08.05.2017

 

OBIECTUL INTERPELĂRII: INTERSECȚIE CU RISC RIDICAT DE ACCIDENTE LA IEȘIRE DIN MUNICIPIUL ROMAN

 

 

STIMATE DOMNULE MINISTRU,

 

De mai bine de un an și jumătate, un grup de consilieri locali și cetățeni ai comunei nemțene Tămășeni, printre care și eu, solicită autorităților locale, județene și regionale rezolvarea unei probleme ce afectează o comunitate de aproape 10.000 de oameni (com. Tămășeni, jud. Neamț), dar și întregul trafic de la ieșirea din municipiul Roman spre Iași și Suceava pe E85.

Alături de acest grup, am solicitat autorităților competente amenajarea unei benzi de stocare pe drumul european E85 la intersecția cu DJ201C, pentru a înlătura riscurile producerii de accidente, însă suntem amânați la nesfârșit. Nu există șofer la Tămășeni, Adjudeni sau care tranzitează zona, care să nu fi constatat pe propria piele periculozitatea acestei intersecții. Crucile din preajmă pot da mărturie oricând.

Vă atașez acestei interpelări textul unei scrisori pe care cetățenii comunei Tămășeni m-au rugat să v-o aduc la cunoștință, cu speranța că se va găsi, în final, o soluție pentru a evita accidentele rutiere din această zonă.

„O serie nefericită de evenimente rutiere petrecute la începutul lunii iulie anul trecut ne-a determinat pe noi, Octavian-Iosif Pârțac, Dumea Emilian, consilieri locali în com. Tămășeni, susținuți de Iulian Bulai, locuitor al comunei (astăzi deputat de Neamț), să ne implicăm și să găsim soluții pentru ca aceste întâmplări nefaste să nu mai aibă loc. Demersul nostru a continuat de fapt nenumăratele eforturi ale lui Iacob Butnaru, cetățean al comunei, care a făcut sesizări către autoritățile responsabile, dar care nu s-au soldat cu rezultatele așteptate. Am considerat că dacă vom acționa din poziții oficiale, de consilieri locali, șansele de a «sensibiliza» autoritățile vor fi mai mari. În data de 16 iulie 2016 am emis un comunicat de presă prin care am dorit să arătăm că vrem să ne implicăm și să găsim soluții, împreună cu Primăria și autoritățile abilitate, pentru intersecția despre care vorbim. În continuarea demersului nostru, în data de 28 iulie 2016, am mers în audiență la șeful Poliției Rutiere Neamț, unde domnul comisar Mihai Mavriș ne-a asigurat că instituția pe care o reprezintă a înștiințat administratorul drumului despre necesitatea amenajării suplimentare a «intersecției cu Tămășeniul». Ne-a prezentat și documentul trimis către DRDP Iași.

La sfârșitul lunii august 2016 tocmai expirase termenul pe care DRDP Iași îl fixase pentru marcajul E85 cu banda de stocare, așa cum i se promisese domnului primar de la Tămășeni. Următorul pas a fost acela de a convoca la o discuție pe toți reprezentanții autorităților care ar fi putut să «miște» ceva în sensul rezolvării situației. La întâlnirea din 12 septembrie 2016, de la Primăria Tămășeni, împreună cu noi au participat: domnul Dan Siminiceanu de la DRDP Iași, domnul Norocel Vrabie de la Drumurile Naționale (filiala Neamț), domnul Adrian Acozmei de la Poliția Roman, domnii primar Lucaci Ștefan și viceprimar Antonică Ștefan și doi jurnaliști de la Ziarul de Roman și de la site-ul de știri înRoman.ro. La această întâlnire s-au luat mai multe angajamente: Domnul Dan Siminiceanu a promis că va spori vizibilitatea în intersecție prin tăierea câtorva copaci care împiedicau vizibilitatea (și a făcut asta a doua zi). A promis că va monta de o parte și de alta a intersecției două indicatoare prin care să avertizere participanții la trafic că urmează o zona în care se întâmplă frecvent accidente (și a făcut asta următoarea săptămână). A promis că până pe 15 octombrie 2016 intersecția va fi protejată cu banda de stocare. Iar domnul primar și-a luat angajamentul că, după ce se va crea banda de stocare se va adresa Consiliului Județean (administratorul drumului ce traversează comuna Tămășeni) să amenajeze și să lărgească intersecția despre care vorbim.

În esență, toți cei prezenți au căzut de acord asupra faptului că intersecția trebuie protejată cu banda de stocare, negreșit și în cel mai scurt timp (anexăm și procesul verbal al acestei întâlniri). L-am contactat telefonic în mai multe rânduri pe domnul Siminiceanu și ne-a cerut un răgaz până la 11 noiembrie 2016, motivând că a fost detașat o perioadă la București și nu a mai reușit să se ocupe de «problema». Cum era de așteptat, a fost tot o amânare. După acest moment, în data de 20.11.2016 am trimis catre domnul ministru o adresă prin care îl înștiințam despre situația cu care ne confruntăm, adresă redirecționată către C.N.A.I.R., care după 30 de zile ne-a răspuns că a constatat. Pe scurt, răspunsul oferit confirmă faptul că intersecția este una „cu risc de accidente ridicat”, amintește de întâlnirea noastră de la Tămășeni, din 12.09.2016 și de faptul că s-au luat câteva măsuri imediate de îmbunătățire a marcajelor.

În ceea ce privește realizarea benzii de stocare, se «dă vina» pe faptul că DRDP Iași «nu a putut finaliza procedura de achiziție a marcajelor rutiere» și a trebuit să solicite de la DRDP Craiova «redistribuirea unor cantități de lucrări de marcaje rutiere». Chiar și așa, «prestatorul nu a putut executa lucrările solicitate în perioada noiembrie-decembrie din cauza condițiilor meteorologice». Suntem asigurați că instituția condusă de d-l Cătălin Homor (CNAIR) va face «toate demersurile ca în primăvara anului 2017, prima urgență va fi executarea amenajării intersecției așa cum a fost solicitată și convenită».

Iată-ne în mai 2017, după două luni de la începutul primăverii, la intersecția cu pricina încă nu s-a executat niciun marcaj. Poate s-a uitat. De aceea vrem să vă reamintim prin această nouă adresă. Sperăm ca de data asta să se treacă la fapte. Vă întrebăm din nou: Câți oameni să mai moară? Cine își asumă răspundere pentru viețile pierdute, daunele provocate și întârzierilor cauzate de numeroasele accidente din zonă? Cât mai dăm vina pe birocrație? Până când mai amânăm? Cu stimă, Pârțac Octavian-Iosif, Dumea Emilian, Cornel Dumea, Roca Iustin – consilieri locali Tămășeni, Butnaru Iacob – cetățean al comunei Tămășeni, Bulai Iulian – deputat de Neamț”.

Stimate domnule ministru, luând în considerare toate informațiile prezentate de cetățenii comunei Tămășeni, vă rog să întreprindeți măsurile necesare la nivelul CNAIR pentru ca această problemă să fie rezolvată și accidentele dese din această intersecție să dispară.

Totodată, vă rog să îmi comunicați și un termen în care CNAIR își asumă să îndeplinească măsurile dispuse de Ministerul Transporturilor, având în vedere amânările anterioare.

Vă rog să îmi trimiteți un răspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai; dar și pe adresa de e-mail iulian.bulai@cdep.ro.

 

08.05.2017                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

Răspunsul primit se poate consulta aici.