Comunicat de presă – Deputat Iulian Bulai (USR) – agerpres.ro

12.09.2018

Primarul oraşului Roznov, condamnat penal definitiv, încearcă să anuleze semnăturile susţinătorilor „Fără penali în funcţii publice” din localitate

Primăria oraşului Roznov, prin edilul PSD Ionel Ciubotaru, încearcă să tergiverseze procedura de atestare a listelor de semnături acordate de cetăţeni din localitate în cadrul iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei României cunoscută public cu denumirea „Fără penali în funcţii publice”.

Comitetul de Iniţiativă pentru Promovarea Propunerii Legislative a Cetăţenilor de Revizuire a Constituţiei prin împuternicit a predat Primăriei Roznov trei dosare cuprinzând 336 de semnături de susţinere ale unor cetăţeni din localitate pe data de 23 august. Conform art 5 al Legii 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni, primăriile au obligaţia de a atesta calitatea de cetăţean cu drept de vot şi domiciliul susţinătorilor în termen de 15 zile de la data primirii dosarelor cu liste de semnături.

Pe data de 4 septembrie, primarul oraşului Roznov a transmis Comitetului de Iniţiativă pentru Revizuirea Constituţiei o adresă prin care solicită informaţii şi documente suplimentare aberante în raport cu prevederile legislaţiei care arată paşii prin care cetăţenii au dreptul să solicite modificarea Constituţiei. În adresa menţionată, pe lângă temeiul legal al cererii prin care s-a solicitat atestarea listelor, edilul din Roznov a cerut Comitetului să prezinte împuterniciri de la toţi localnicii de pe liste şi declaraţii ale acestora în care îşi exprimă acordul ca primarul oraşului Roznov să proceseze datele lor de identificare. Trebuie menţionat faptul că propunerile legislative ale cetăţenilor la nivel naţional, şi nu comunitar, nu intră sub incidenţa prevederilor GDPR (regulamentul european privind prelucrarea datelor cu caracter personal).

Mai multe detalii, aici