Cum poate gira ministerul continuarea unei investiţii aberante?

30.09.2017

INTERPELARE

 

ADRESĂ: DOMNULUI MINISTRU PAVEL NĂSTASE

                   MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE

 

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 27.09.2017

 

OBIECTUL INTERPELĂRII: CUM POATE GIRA MINISTERUL EDUCAȚIEI CONTINUAREA UNEI INVESTIȚII ABERANTE?

 

 

STIMATE DOMNULE MINISTRU,

 

În luna aprilie a acestui an, am depus o interpelare prin care solicitam informații Ministerului Educației cu privire la proiectul de construire a noului sediu al Casei Corpului Didactic din Suceava. Potrivit răspunsului pe care mi l-ați transmis, mai este nevoie de încă 4,9 milioane lei pentru a definitiva o construcție dintr-o zonă pustie, neracordată la utilități, fără un mijloc de transport public care să o lege de oraș și către care este foarte dificil inclusiv transportul cu un mijloc de transport personal.

Potrivit unui articol publicat săptămâna trecută de Monitorul de Suceava, termenul de finalizare inițial a fost decalat cu cinci ani și racordarea clădirii la utilități va fi extrem de dificilă. „Pentru că şantierul a bătut multă vreme pasul pe loc, iar banii necesari pentru încheierea lucrărilor sunt de ordinul milioanelor de lei, noul termenul înaintat de IŞJ în ceea ce priveşte finalizarea investiţiei este de 2020. Termenul iniţial de finalizare a fost 2015, fiind estimat că lucrările vor fi finalizate în doar 36 de luni. Ritmul şchiopătat al lucrărilor a fost impus şi de o datorie a Inspectoratului Şcolar Suceava către o firmă de construcţii din Rădăuţi, achitarea acesteia fiind prioritară Casei Corpului Didactic. Lăsând la o parte clădirea în sine, provocarea proiectului CCD o reprezintă racordurile la apă, canal şi energie electrică, fără a mai pomeni de accesul la drumul public”, scrie Monitorul de Suceava.

Instituțiile media locale, inclusiv centrale, au scris în nenumărate rânduri despre ineficiența acestei clădiri pe actualul amplasament. Distanța mare față de localitate și construirea șoselei de centură după începerea lucrărilor la clădirea CCD face aproape impozibilă racordarea la utilități.

Sucevenii care mi-au semnalat acest caz sunt de părere că vorbim de o investiție aberantă care a fost aprobată în 2009 și ar putea fi finalizată abia în 2020. Decalarea acestor termene de finalizare arată tocmai faptul că proiectul a fost gândit eronat. Când construcția trebuia să fie dată în folosință de doi ani, gradul de construcție este abia la 31% și nimeni nu garantează că vor exista bani suficienți pentru a o finaliza și ulterior să fie și funcțională.

În aceste condiții, domnule ministru, este un proiect rentabil pentru Ministerul Educației să finalizeze această clădire? Există în planurile instituției pe care o conduceți și varianta vânzării imobilului pentru alt tip de investiție privată?

Vă rugăm să ne trimiteți un raspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai.

 

27.09.2017                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

Răspunsul primit se poate consulta aici.