Cum pot scăpa romaşcanii de mirosul insuportabil provenit de la fermele de porci din apropiere?

10.05.2017

 

ÎNTREBARE

 

ADRESĂ: DOAMNEI MINISTRU GRAȚIELA GAVRILESCU

                   MINISTERUL MEDIULUI

 

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 08.05.2017

 

OBIECTUL INTERPELĂRII: CUM POT SCĂPA ROMAȘCANII DE MIROSUL INSUPORTABIL PROVENIT DE LA FERMELE DE PORCI DIN APROPIERE?

 

 

STIMATĂ DOAMNĂ MINISTRU,

 

Tot mai mulți romașcani și locuitori ai localităților situate în nordul municipiului Roman se plâng din cauza mirosului insuportabil care provine de la fermele de porci din zonă. Mass-media locale au relatat în câteva rânduri în ultimii ani despre această situație, dar problema încă persistă. Din informațiile apărute în presă reiese că au fost efectuate unele controale de Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Neamț și alte instituții cu atribuții în domeniu care au constatat că societățile verificare respectă legislația în vigoare, dar cu toate acestea și în prezent se simte mirosul dejecțiilor în zona de nord a orașului și în localitățile limitrofe.

Dat fiind faptul că sunt câțiva ani de când nemțenii fac reclamații și pentru problema sesizată încă nu s-a găsit rezolvare, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări care să lămurească asupra situației de fapt:

  1. Câte ferme de porci funcționează în Roman și în localitățile limitrofe, când au fost înființate și care sunt societățile care le administrează?
  2. Câte controale a efectuat Ministerul Mediului prin instituțiile subordonate pe această speță în ultimii zece ani, când au fost efectuate, care au fost faptele sesizate în timpul verificărilor și măsurile dispuse?
  3. Care este frecvența cu care o fermă de porci poate deversa pe aceeași suprafață de teren pe o anumită perioadă de timp?
  4. Cum se măsoară din punct de vedere legal depășirea limitelor de miros acceptate de lege ca fiind nepoluante, nedăunătoare mediului și omului aflat în proximitatea zonei afectate?
  5. Ce fel de sancțiuni sunt aplicabile societăților comerciale care poluează aerul?

Totodată, doamnă ministru, vă rog ca, prin intermediul structurilor de specialitate, să dispuneți o verificare a dotărilor de care aceste ferme de porci dispun, astfel încât cetățenii care locuiesc în apropiere să nu fie terorizați de mirosul insistent și insuportabil care provine de la acestea.

Vă mulțumesc pentru solicitudine și vă rog să îmi trimiteți un răspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai; dar și pe adresa de e-mail iulian.bulai@cdep.ro.

 

08.05.2017                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

Răspunsul primit se poate consulta aici.