Debirocratizarea procedurilor de lucru ale furnizorilor de gaz metan şi energie electrică.

31.05.2017

 

INTERPELARE

 

ADRESĂ: DOMNULUI MINISTRU TOMA FLORIN PETCU

                   MINISTERUL ENERGIEI

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 29.05.2017

 

OBIECTUL INTERPELĂRII: DEBIROCRATIZAREA PROCEDURILOR DE LUCRU ALE FURNIZORILOR DE GAZ METAN ȘI ENERGIE ELECTRICĂ

 

 

STIMATE DOMNULE MINISTRU,

 

Primesc la cabinetul parlamentar tot mai multe reclamații privind modul de facturare și procedurile greoaie de lucru cu care se confruntă clienții Delgaz Grid (fost E.ON Gaz) când au nevoie de serviciile companiei.

Una dintre aceste probleme apare în cazul convențiilor de consum fără autocitire, atunci când compania emite facturi estimative de plată. Un petiționar, observând că primește în luna aprilie o factură similară celei din lunile de iarnă, a întreprins demersuri pentru a afla cauza și a constatat că i se facturaseră un consum mai mare cu 250 mc de gaz față decât consumaseră de fapt. Situația s-a rezolvat la regularizare, însă astfel de situații sunt tot mai dese, iar clienții cu venituri mici și fără acces la informații sunt nevoiți chiar să se împrumute pentru plata facturilor, pentru a face față promptitudinii furnizorilor de gaz și electricitate când vine vorba de debranșări și/sau rebranșări.

Cu alte cuvinte, domnule ministru, aceste companii dau senzația că se „împrumută” de la clienții care nu folosesc metoda autocitirii estimând consumuri mai mari, iar acest lucru nu este în regulă. Eu personal am ajutat o mamă, în luna februarie, care se temea că va fi debranșată pentru că avea o factură prea mare, dar este un singur caz. Ce facem cu celelte cazuri?

O altă reclamație făcea referire la faptul că aceste companii au proceduri foarte dificile de a realiza schimbul de proprietari sau în cazul altor probleme, pentru care este solicitată prezența obligatorie la sediul furnizorului, neacceptând o colaborare online/prin poștă. Știm cu toții chiar de cazuri în care furnizori au fost amendați pentru cozile imense de la centrele relații clienți. Un petiționar mi-a transmis că a fost nevoit să își ia două zile din concediul de odihnă pentru a reuși să realizeze un schimb de proprietari în acte și să stea la coadă pentru a semna noul contract.

În aceste condiții, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări și să dispuneți măsuri pentru debirocratizarea procedurilor de lucru dintre furnizori și clienți:

  1. Care este metoda prin care furnizorii de gaz metan estimează consumul clienților, când sunt emise aceste facturi de estimare și când sunt emise facturile de regularizare? În cazul în care procedurile diferă în funcție de furnizor, vă rog să îmi oferiți răspunsul raportându-vă la activitatea Delgaz Grid.
  2.  Câți clienți ai Delgaz Grid au convenții de consum cu autocitire și câți fără autocitire?
  3. De ce nu este posibilă comunicarea dintre furnizorii de energie electrică și gaz metan și clienții lor prin intermediul mijloacelor de comunicare online/servicii poștate în cazuri precum semnare contracte, transfer proprietari etc, fiind obligatorie prezența la centrele de relații clienți?

 

Vă rog să îmi trimiteți un răspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai; dar și pe adresa de e-mail iulian.bulai@cdep.ro.

 

29.05.2017                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

Răspunsul primit se poate consulta aici.