Numărul copiilor care au murit în casele de copii în ultimii 28 ani.

31.05.2017

INTERPELARE

 

ADRESATĂ: DOAMNEI MINISTRU LIA OLGUȚA VASILESCU

                        MINISTERUL MUNCII ȘI JUSTIȚIEI SOCIALE

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: 29, NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 29.05.2017

OBIECTUL INTERPELĂRII: NUMĂRUL COPIILOR CARE AU MURIT ÎN CASELE DE COPII ÎN ULTIMII 28 ANI

 

 

STIMATĂ DOAMNĂ MINISTRU,

 

Într-o analiză la rece cu privire la situația copiilor care au murit în casele de copii, am descoperit o serie de cifre neoficiale, însă am nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru identificarea unui număr real al acestor cazuri, în vederea creionării unei inițiative legislative de comemorare.

Se estimează că peste 35.000 de copii ar fi murit în perioada 1989 – 2017 în centrele de plasament din România, motiv pentru care consider că acești copii merită o zi în care să fie comemorați, iar numărul lor concret este necesar pentru nota de fundamentare a unei inițiative legislative.

Consier că România a făcut progrese semnificative în protecția copiilor, motiv pentru care trebuie să continuăm reformele și să acționăm în a-i reprezenta până la capăt. A venit momentul să avem o zi de comemorare a acestor suflete nevinovate ce au murit în orfelinatele României și pentru asta avem nevoie de o serie de informații precum:

  1. Care este numărul real al copiilor ce au murit în perioada 1989 – 1998, când casele de copii se aflau în subordinea Ministerului Educației? – (de la naștere până la 18 ani). În cazul în care nu dispuneți de date pentru această perioadă, acestea aflându-se la Ministerul Educației, am rugămintea ca, în spiritul colaborării guvernamentale, să solicitați aceste informații de la Ministerul Educației.
  2. Care este numărul real al copiilor ce au murit în perioada 1998 – 2017, când sistemul de protecție a copilului suferea și primele transformări și acțiuni de reformă, aflându-se în subordinea Ministerului Muncii? – (de la naștere până la 18 ani).

Vă multumesc și aștept să colaborăm pentru găsirea unor soluții reale pentru această categorie defavorizată. Vă rugăm să ne trimiteți un raspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai

 

29.05.2017                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

Răspunsul primit se poate consulta aici.