Demolarea casei Max Blecher

15.02.2018

INTERPELARE

 

ADRESATĂ: DOMNULUI MINISTRU GEORGE IVAȘCU

                      MINISTERUL CULTURII ȘI IDENTITĂȚII NAȚIONALE

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: 29, NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 12.02.2018

 

OBIECTUL INTERPELĂRII: DEMOLAREA CASEI MAX BLECHER

 

 

STIMATE DOMNULE MINISTRU,

 

Potrivit mai multor articole care au apărut în mass – media locale și centrale la acea vreme, în anul 2013 a fost demolată casa în care a locuit, în municipiul Roman, și și-a scris opera autorul Max Blecher, cunoscut și apreciat mai mult în străinătate decât în România. Demolarea s-a produs în baza unei autorizații de demolare pe care proprietarii o obținuseră cu un an în urmă de la Primăria Roman.

Din nou, un interes imobiliar, dată fiind poziționarea terenului pe care era construită casa, a fost mai important decât interesul cultural – istoric pe care trebuia să îl aibă statul român, prin Ministerul Culturii – Direcția Județeană de Cultură și administrația publică locală – Primăria Municipiului Roman, față de acest obiectiv. În final, noii proprietari și-au construit o locuință în locul casei lui Max Blecher și așa s-a pierdut definitiv orice șansă de a plasa municipiul Roman într-un circuit internațional cultural.

 

 

În aceste condiții, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Ce demersuri a efectuat Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană de Cultură Neamț, privind clasarea acestui imobil ca monument istoric?
  2. A existat vreun demers din partea Primăriei Municipiului Roman privind clasarea acestui imobil sau de a obține ajutor financiar pentru achiziția casei?
  3. Cum a reacționat Primăria Municipiului Roman în momentul solicitării autorizației de demolare a acestui imobil? Avea vreo obligativitate de a notifica Ministerul Culturii – DJC Neamț privind intenția de a demola o construcție cu valoare istorică?
  4. Solicit copii ale documentelor de demolare a imobilului emise de Primăria Municipiului Roman.

Vă rugăm să ne trimiteți un raspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai sau pe adresa de e-mail iulian.bulai@cdep.ro.

 

12.02.2018                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ