La inițiativa USR și PNL, Camera Deputaților va ancheta Televiziunea publică

20.02.2019

USR și PNL au obținut astăzi, în plenul Camerei Deputaților, înființarea comisiei specială de anchetă privind modalitatea de încheiere a unor contracte de colaborare și cheltuielile din bani publici la Societatea Română de Televiziune.

Opoziția a cerut constituirea acestei comisii în urma repetatelor refuzuri ale conducerii TVR de a furniza informații despre valoarea unor contracte de drepturi de autor sau de prestări servicii ale invitaților emisiunii „România9” ori legate de ediția din 2018 a Festivalului „Cerbul de Aur”. „Sunt clauze de confidențialitate, iar TVR operează pe o piață concurențială”, a fost răspunsul dat constant de președintele-director general Doina Gradea, care a refuzat să furnizeze chiar și Consiliului de Administrație al TVR informații despre bugetele unor emisiuni sau evenimente ale instituției.

În luna noiembrie 2018, USR a făcut publice sumele uriașe încasate de apropiați ai PSD pentru participarea lor la „România9”, realizată de Ionuț Cristache, iar o serie de publicații au dezvăluit valoarea contractului încheiat de TVR cu Lavinia Șandru pentru o emisiune cu audiență inexistentă, printre ai cărei primi invitați s-a numărat premierul Viorica Dăncilă. TVR a protestat continuu împotriva dezvăluirii acestor date și a negat că ele ar fi publice.

„Nu există nimic confidențial în modul în care se cheltuie banii publici în România. De fiecare dată când a fost întrebată despre valoarea unor contracte, la audierile Comisiei de cultură, dna Gradea a invitat USR și PNL să cerceteze legislația și ne-a acuzat că încercăm să expunem TVR la riscuri comerciale. Ei bine, vom avea acum ocazia să anchetăm pentru ce motiv confundă dna Gradea TVR-ul cu o televiziune comercială și dacă nu cumva riscul la care se expune în prezent Televiziunea publică nu e falimentarea prin politizare”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia de cultură, arte, mijloace de comunicare în masă a Camerei Deputaților.

USR își va nominaliza în zilele următoare reprezentantul în comisia specială de anchetă privind cheltuirea banilor publici la TVR.