ADRESĂ: DOAMNEI MINISTRU ANDREEA PĂSTÂRNAC
MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI
DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI
CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: NEAMȚ
GRUP PARLAMENTAR: USR
ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 02.05.2017
OBIECTUL INTERPELĂRII: MĂSURILE LUATE DE GUVERN PENTRU COMBATEREA TRAFICULUI DE PERSOANE ROMÂNE ÎN SPANIA
STIMATĂ DOAMNĂ MINISTRU,
Pe data de 19 aprilie 2017, în cotidianul spaniol El Pais a apărut reportajul „Prostituida a cambio de 2,5 euros” în care sunt oferite date statistice şi sunt prezentate cazuri concrete asociate sclaviei moderne, despre amploarea traficului de persoane originare din România, în diverse regiuni din Spania, în scopul exploatării lor sexuale.
Articolul din publicaţia spaniolă nu este decât ultimul dintr-o serie largă de anchete efectuate atât de presa iberică, cât şi de cea din România, în ultimii 10 ani, privind dimensiunile îngrijorătoare ale traficului de persoane dinspre România către Spania.
Traficanţii români şi prostituatele din România ocupă constant primele locuri în toate statisticile autorităţilor spaniole, fără ca măsurile luate până în prezent în cele două state să fi avut succes.
Ca urmare a acoperirii mediatice pe care a avut-o situaţia similară din Sicilia, aţi efectuat o vizită de lucru în regiune în martie 2017. În cadrul acesteia aţi convenit un plan concret de acţiune pentru combaterea abuzurilor asupra lucrătorilor români, incluzând abuzurile sexuale asupra femeilor din România care muncesc în Italia.
În ceea ce priveşte situaţia din Spania, nu aţi întreprins deocamdată o astfel de vizită. Aţi avut doar o întrevedere cu ambasadorul Spaniei pe 3 martie 2017, pe a cărei agendă de discuţii, conform comunicatului oficial emis ulterior (https://www.dprp.gov.ro/primirea-de-catre-ministrul-pentru-romanii-de-pretutindeni-andreea-pastirnac-a-ambasadorului-regatului-spaniei-la-bucuresti-e-s-ramiro-fernandez-bachiller/), nu apare problema traficului de persoane.
Mai mult, deşi problema este evident una complexă şi de mare actualitate, observ că pe programul de finanţări al Ministerului pe care îl conduceţi nu au fost accesate fonduri în 2016 sau 2017 pentru proiecte destinate special combaterii acestui fenomen, nici în Spania, nici în alte ţări unde sunt semnalate probleme similare. Condiţiile de finanţare specificate în documentaţia postată pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi criteriile de evaluare ale proiectelor nu încurajează societatea civilă a românilor din diaspora să ia atitudine şi să devină un partener eficient al statului român în soluţionarea acestei probleme.
Pentru a clarifica situaţia demersurilor întreprinse în vederea combaterii traficului de persoane din România, în Spania, pentru exploatarea lor sexuală, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
- A figurat pe agenda întâlnirii dvs. cu ambasadorul Spaniei şi problema traficului de persoane originare din România către această ţară?
- Dacă da, ce noi măsuri au fost convenite pentru combaterea acestui fenomen îngrijorător?
- Consideraţi oportună o vizită similară în Spania celei efectuate în Sicilia, Italia, în scopul conturării unui plan concret de acţiuni pentru limitarea traficului de persoane şi dacă da, când este ea preconizată?
- De ce condiţiile de finanţare şi criteriile de evaluare ale programului de finanţare al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni nu sunt alcătuite în aşa fel încât să încurajeze în mod expres societatea civilă românească din diaspora să se implice în combaterea traficului de persoane?
Vă rugăm să ne trimiteți un raspuns în scris pe adresa:
Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti
În atenția domnului deputat Iulian Bulai; dar și pe adresa de e-mail iulian.bulai@cdep.ro.
02.05.2017 Cu deosebită considerație,
IULIAN BULAI
DEPUTAT USR DE NEAMȚ
Raspunsul primit se poate consulta aici.