Minorii abuzați sau neglijați sunt judecați de complete nespecializate și sunt triați pe holuri pline de deținuți

03.04.2017

ÎNTREBARE

ADRESĂ: DOMNULUI MINISTRU TUDOREL TOADER

                   MINISTERUL JUSTIȚIEI

 DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 27.03.2017

OBIECTUL ÎNTREBĂRII: MINORII ABUZAŢI SAU NEGLIJAŢI SUNT JUDECAŢI DE COMPLETE NESPECIALIZATE ŞI SUNT TRIAŢI PE HOLURI PLINE DE DEŢINUŢI.

STIMATE DOAMNĂ MINISTRU

Mai multe anchete jurnalistice ne indică faptul că mii de minori sunt cercetați în aceleași condiții cu deținuții. Au trecut 27 de ani de la semnarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului și astăzi avem decât un tribunal specializat pentru Minori și Familie ce își desfășoară activitatea la Brașov. Ce facem în Restul României?

În programul de guvernare al PSD apare stipulată înființarea instituției Tribunalul Copilului care să vină în strijinul miilor de minori victime în propriile famili.

În România sunt peste 11.000 de copii, victime ale părinţilor, iar cifrele sunt în creştere. Pe această cale doresc să vă adresez mai multe întrebări după cum urmează:

1) De ce într-o societate cu multe priorități se ignoră tocmai modalitatea în care ne respectăm și tratăm copii neconsiderând utilă înființarea unui Tribunal al Copiilor?

2) De ce nu se dorește o specializare a magistratilor, avocatilor și politiștilor care sunt parte a procesele care privesc minorii, mergându-se doar pe experiența dobândită în cadrul cursurilor de la facultate?

3) Cum se poate ca în România anului 2017 să nu existe un sistem coerent de justiție pentru copii întrucât majoritatea minorilor sunt judecați de către complete nespecializate pentru minori încălcându-se în continuare Drepturile Copilului prevazute în  Conventia ONU și alte tratate la care România este parte?

4) De ce nerespectarea drepturile copilului este considerată o normalitate și nu se ține cont de apelurile făcute atăt de societatea civilă prin ONG-uri cât și de magistrații, psihologi, polițiștii implicați în procesele cu minorii, care trag un semnal de alarmă privind derapajele din sălile de judecată unde se judecă la comun atât cauze cu minori cât și cauze cu adulți?

5) De ce nu se dorește extinderea modelului de la Brașov când toate rapoartele arată că eficiența este maximă, cazuistica arătând că lucrurile pot sta altfel fără costuri semnificativ?

Vă rugăm să ne trimiteți un raspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai

 

27.03.2017                                                       Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ