În atenția dlui prim-ministru Ludovic Orban
În atenția ministrului Culturii, dl Bogdan Gheorghiu
Niciun rând, niciun leu, niciun gând. Cuvintele „cultură“, „creație“ sau oricare sinonim al lor nu se găsesc niciunde în „Planul de relansare economică“ prezentat azi de Guvern.
Stimați domni și doamne guvernanți,
După nenumărate întâlniri virtuale cu sectorul cultural și creativ independent, intens mediatizate în comunicate de presă, n-ați găsit absolut nimic de făcut pentru supraviețuirea economică a acestui sector?
După ce vi s-au pus la dispoziție date despre impactul economic – cel puțin echivalent cu cel al agriculturii – al acestui sector în PIB, după ce vi s-a arătat că productivitatea sectorului e mai mare decât cea din HoReCa și că lucrătorii culturali sunt printre cei mai precari din Europa? Asta, pentru că marea majoritate a celor dinafara sistemului public sunt lucrători pe cont propriu, independenți, categorie la care România e fruntașă în Uniunea Europeană.
Iar lucrătorii independenți, toți cei 1,7 milioane, nu au parte de nicio atenție în relansarea economică prevăzută de PNL. Statele UE au prevăzut în mod distinct în Programul SURE accesul lucrătorilor independenți, cu accent pe cei din cultură, la protecția oferită prin acest program. Cum se face că nimic din această prioritate UE nu se reflectă în acest plan de relansare?
Patrimoniul cultural are parte de o frază, în planul dvs., totuși: „Reabilitare monumente istorice, patrimoniu cultural și sedii administrative – 2 miliarde lei“. Credeți, așadar, că prioritatea României sunt sediile de primării? N-ați simțit nevoia să clarificați nevoia stringentă de sprijin pentru imobilele de patrimoniu aflate în proprietate privată – și care n-au, deci, norocul să fie „sedii administrative“ –, care dispar în fiecare zi sub tăvălugul dezvoltatorilor imobiliari, fiindcă nu există acces la fonduri pentru reabilitarea lor?
Sau încă n-ați aflat că-n România există prea puține, și uneori improprii, spații culturale, mai ales în orașele mici, ca să nu mai vorbim de comune? Că spațiile culturale și creative private au un regim mai prost decât al oricărei întreprinderi comerciale locale? Și că, în final, o țară se definește prin cultura ei și prin felul în care își tratează artiștii, oamenii de cultură și pe cei ce muncesc în acest domeniu.
Împreună cu semnatarii acestei scrisori, vă solicit introducerea în planul de relansare economică, în cea mai mare parte finanțat de Uniunea Europeană, de forme active de sprijin pentru operatori culturali și activarea finanțărilor din programul SURE pentru susținerea lucrătorilor culturali independenți. Vă solicit includerea de scheme de ajutor și de minimis adresate în mod direct sectorului cultural și creativ – pentru reluarea activităților în condiții schimbate, pentru tranziția către digital, pentru crearea unei oferte culturale reale în mediul rural și în urbanul mic și pentru susținerea deschiderii și dezvoltării de spații cultural-creative.
Tot împreună cu ceilalți semnatari, vă cer, în condițiile în care și măsurile de sprijin deja existente au fost înghețate de Guvern, să deblocați schema de ajutor de stat pentru cinematografie existentă la Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri, înainte ca domeniul filmului din România să fie definitiv pus pe butuci, și vă asumați definitiv angajamentele luate față de sectorul cultural-creativ independent în consultările avute cu acesta.
Al dvs.,
Iulian Bulai, deputat USR de Neamț, membru în Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaților