Garanții post-instituționalizare

24.02.2017

ADRESĂ: DOAMNEI MINISTRU LIA OLGUȚA VASILESCU

                   MINISTERUL MUNCII ȘI JUSTIȚIEI SOCIALE

 

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 20.02.2017

 

OBIECTUL INTERPELĂRII: GARANȚII POST-INSTITUȚIONALIZARE

 

STIMATĂ DOAMNĂ MINISTRU

Conform Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, în iunie 2016 pe site-ul instituției, www.copii.ro, există peste 2 700 tinerii instituționalizați care au împlinit vârsta de 18 ani astfel că o parte dintre ei se pregătesc pentru părăsirea sistemului de protecție specială.

Conform Legii 6/2017 privind bugetului de stat, pentru sistemul de protecție a copilului au fost alocate 638.566,00 mii lei;

Astăzi un tânăr care părăsește sistemul de protecție a copilului beneficiază din partea statului de salariul minim pe economie, o singură dată, pe viață.

Conform studiilor cu privire la efectele dezastruase ale post-instituționalizării vă prezint următoarele:

Peste 86% din tinerii instituționalizați sunt preocupați de ceea ce se întâmplă cu ei după părăsirea sistemului de protecție.

Peste 56% din tinerii instituționalizați care urmează să împlinească vârsta de 18 ani nu sunt pregătiți pentru a începe o viață independentă motiv pentru care aceștia sunt expuși eșecului.

Peste 68% din tinerii instituționalizați nu știau că pot beneficia de prelungirea măsurii de protecție specială conform articolului 55 alin. 3 din Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului – republicată.

Având în vedere cele prezentate mai sus vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

  • Ce măsuri au fost gândite pentru protecția tinerilor care nu sunt pregătiți, dar obligați, să părăsească centrele de plasament/apartamentele de tip familial/centre rezidențiale și asistență maternală la împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv la încheierea studiilor?
  • Care este suma alocată tinerilor post-instituționalizați și ce poate asigura această sumă?
  • Cum se poate descurca un tânăr post-instituționalizat cu salariul minim pe economie – retribuit o singură dată, pe viață?

Vă multumesc și astept să colaborăm pentru găsirea unor soluții reale pentru această categorie defavorizată. Vă rugăm să ne trimiteți un raspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai

 

20.02.2017                                                       Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ