Sentinţe definitive şi irevocabile nepuse în aplicare.

20.05.2017

 

INTERPELARE

 

ADRESĂ: DOMNULUI MINISTRU TUDOREL TOADER

                   MINISTERUL JUSTIȚIEI

 

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 15.05.2017

 

OBIECTUL INTERPELĂRII: SENTINȚE DEFINITIVE ȘI IREVOCABILE NEPUSE ÎN APLICARE

 

 

STIMATE DOMNULE MINISTRU,

 

Vă transmit această interpelare în numele urmașilor a peste 860 de țărani din comuna Tămășeni care, înainte de colectivizare, au deținut diferite suprafețe de teren pe teritoriul județului Iași și pe care de 27 de ani se chinuie să redevină proprietari. Nu toți au avut bani și cunoștințe să deschidă procese, dar și cei 72 care au mers în instanță și au câștigat pe toate căile posibile tot nu au reușit să obțină terenurile respective.

Unele documente furnizate cetățenilor comunei Tămășeni de către Prefectura Iași în 2013 arată că în evidențe există 861 de proprietari care dețineau în nouă comune din Iași peste 488 ha. După 1990, împărțirea acestor suprafețe de teren s-a făcut haotic, astfel că țăranii împroprietăriți de Guvernul Petru Groza sau urmașii acestora s-au văzut puși în situația de a nu-și mai primi terenurile din comunele din Iași. Unele suprafețe au ajuns la cetățeni ai comunelor respective, altele au ajuns să fie lucrate de diferite societăți agricole.

Cea mai gravă situație se întâlnește în comuna Strunga din județul Iași, unde figurează 286 de proprietari din Tămășeni pe circa 163 de hectare. Cele mai multe suprafețe de teren sunt lucrate în prezent de un mare fermier din zonă, Florin Stegariu, prin societatea agricolă SC Agrocom Strunga, iar informațiile oamenilor din Tămășeni sunt că au ajuns la această societate printr-o colaborare cu alte două societăți agricole din Tămășeni, una dintre ele condusă de fostul primar care avea și o funcție de conducere în fostul CAP. Însă nu se știe cum au ajuns terenurile la aceste societăți, singura informație fiind că registrele agricole cu aceste terenuri se află/se aflau la Primăria din Tămășeni.

După cum vedeți, domnule ministru, în cei 27 de ani s-au întâmplat multe cu terenurile acestor țărani și situația este una încurcată, de aceea ar merita o investigație care să decidă cine și ce a făcut cu suprafețele de teren. Acești oameni și-au făcut unicul scop al vieții lor de a-și recupera darul primit de la stat pentru că înaintașii lor și-au pierdut viețile pe diferite câmpuri de luptă. Însă în loc să fie ajutați de instituțiile statului în demersul lor, sunt îngropați în răspunsuri seci și fără o rezolvare, în timp ce alții se îmbogățesc pe nedrept. Dintre cei 72 de locuitori ai comunei care au sentințe definitive, au fost care s-au prezentat la Primăria Strunga cu executor judecătoresc, dar au fost luați în râs, dându-li-se terenuri în niște bălți, pe motiv că pentru terenurile de pe vechile amplasamente au fost emise alte titlturi de proprietate. Or această atitudine o consider a fi bătaie de joc față de vechii proprietari și față de instanțele judecătorești care au decis definitiv și irevocabil că trebuie restituit terenul sau un teren de aceeași calitate.

În aceste condiții, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. De ce nu pune în aplicare Primăria comunei Strunga sentințele definitive și irevocabile pe care sătenii din Tămășeni le-au obținut referitor la faptul că trebuie să fie puși în posesie cu terenuri?
  2. Ce măsuri pot fi luate împotriva Primăriei acestei comune dacă a sfidat  sentințele definitive și irevocabile?
  3. Ce pârghii are la dispoziție Ministerul Justiției și ce demersuri poate face pentru a verifica situația eliberării de titluri de proprietate noi pe terenurile deținute în județul Iași de locuitori din Tămășeni înainte de colectivizare și a modului în care societatea Agrocom din Strunga a ajuns să lucreze după 1990 aceste terenuri?

Vă rog să îmi trimiteți un răspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai; dar și pe adresa de e-mail iulian.bulai@cdep.ro.

 

15.05.2017                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

Răspunsul primit se poate consulta aici.