Maternitate veche de peste 120 de an, demolată pentru a construi un supermarket.

21.05.2017

 

INTERPELARE

 

ADRESĂ: DOMNULUI MINISTRU IONUȚ VULPESCU

                   MINISTERUL CULTURII ȘI IDENTITĂȚII NAȚIONALE

 

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 15:05.2017

 

OBIECTUL INTERPELĂRII: Maternitate veche de peste 120 de ani, demolată pentru a construe un supermarket

 

 

STIMATE DOMNULE MINISTRU,

 

Maternitatea din Fălticeni, o construcție ce datează din anul 1894, va fi rasă din temelii și în locul ei va fi construit un supermarket. În această clădire a funcționat într-o vreme și Spitalul Elias. De fapt, de la ridicarea ei, această superbă clădire nu a avut niciodată o altă destinație decât cea de unitate medicală.

Potrivit presei locale, în ședința din 30.08.2016, consilierii locali fălticeneni au aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea unui magazin în locul maternității, pe strada Sucevei nr. 99. Din informațiile pe care le-am primit de la cetățeni din orașul Fălticeni, construcția a fost retrocedată Fundației Caritatea încă din 2008, iar primăria le-a plătit o chirie (circa 2.500 lei din informațiile apărute în spațiul public) pentru a permite în continuare funcționarea maternității. Totuși, se pare că noul proprietar dorea vânzarea imobilului, iar Primăria a preferat modernizarea unei alte clădiri, fostă școală, și mutarea maternității acolo. În aceste condiții, Fundația Caritatea a vândut terenul și clădirea către o societate care administrează un lanț de supermarketuri.
Domnule ministru, lunar, în această clădire se nasc aproximativ 60 de copii. Problema acordării serviciilor medicale s-a rezolvat într-un final de către Primărie, prin modernizarea unei foste școli generale, dar ce facem cu patrimoniul cultural național? După mutarea maternității, cu siguranță se va proceda la demolarea clădirii și în scurt timp va apărea un supermarket între Colegiul Național Nicu Gane și școala generală înființată de însuși Alexandru Ioan Cuza. Clădirea nu figurează pe lista monumentelor istorice, motiv pentru care vor fi impedimente pentru a fi demolată.

Luând în considerare toate aceste informații, vă rog, domnule ministru, să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Poate demara Ministerul Culturii, prin Direcția subordonată din teritoriu, vreo procedură pentru clasarea acestui imobil, având în vedere istoria bogată și vechimea?
  2. A existat vreo solicitare privind clasarea imobilului până în prezent?
  3. Avea Primăria Fălticeni obligația de a încerca să achiziționeze imobilul de la noii proprietari după retrocedare sau să demareze procedurile privind clasarea sa ca monument istoric?

 

Vă rugăm să îmi trimiteți un răspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai; dar și pe adresa de e-mail iulian.bulai@cdep.ro.

 

15.05.2017                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

Răspunsul primit se poate consulta aici.