Situaţia deţinătorilor de librete CEC de dinainte de 1989.

17.09.2017

 

INTERPELARE

 

ADRESĂ: DOMNULUI MINISTRU IONUȚ MIȘA

                  MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE

 

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ:  29, NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 11.09.2017

 

OBIECTUL INTERPELĂRII: SITUAȚIA DEȚINĂTORILOR DE LIBRETE CEC DE DINAINTE DE 1989

 

 

STIMATE DOMNULE MINISTRU,

 

Înainte de Revoluția din 1989, sute de mii de români au achiziționat de la CEC librete de economii cu dobândă și câștiguri în autoturisme, în valoare de 5.000 lei. Cu acestea, ei participau la extrageri perioadice și puteau câștiga autoturisme, iar în caz contrar își puteau crește investiția prin dobânda primită. De asemenea, existau și libretele de 70.000 lei care permiteau achiziția de autoturisme Dacis și pentru acești deținători există legea nr. 19 din 2016 care le acordă o șansă la a-și recupera banii. Dar în cazul românilor care apelau la metoda CEC-urilor de 5.000 lei nu există speranțe de recuperare.

Cetățeanul care mi-a semnalat această problemă are cumpărate zece astfel de librete de 5.000 lei, pe care le-a achiziționat cu gândul de a le oferi copiilor un ajutor în viitor. Statul s-a folosit de acești bani, însă românii care au cumpărat libretele au rămas păgubiți pentru că nimeni nu a căutat o soluție pentru ei. „Ne-am sacrificat atunci banii familiei, sperând că vom câștiga o mașină sau că vom avea în viitor niște bani puși deoparte pentru copii, Statul s-a folosit de bani, iar după Revoluție libretele au fost anulate. Suntem probabil sute de mii care am rămas cu carnetele și cu paguba. Din zece librete de 5.000 lei depuse, nu am scos niciodată niciun lei”, mi-a spus un locuitor al comunei nemțene Săbăoani.

În aceste condiții, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări, ale căror răspunsuri i-ar putea ajuta pe românii care dețin astfel de carnete.

  1. Câți români au achiziționat înainte de 1990 librete în valoare de 5.000 lei pentru a participa la extragerile periodice organizate de CEC?
  2. Care sunt soluțiile legale la care pot apela acești români pentru a-și putea recupera banii depuși înainte de 1990 la CEC prin achiziția de librete de 5.000 lei?

 

Vă rog să îmi trimiteți un răspuns în scris pe adresa Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti, în atenția domnului deputat Iulian Bulai, dar și pe adresa de e-mail iulian.bulai@cdep.ro.

 

11.09.2017                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

Răspunsul primit se poate consulta aici.