Situația tinerilor post-instituționalizați fără buletine în România

25.05.2017

ADRESĂ: DOAMNEI MINISTRU CARMEN DANIELA DAN
                   MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI
CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: 29, NEAMȚ
GRUP PARLAMENTAR: USR
ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 15.05.2017
OBIECTUL INTERPELĂRII: SITUAȚIA TINERILOR POST-INSTITUȚIONALIZAȚI FĂRĂ BULETIN DIN ROMÂNIA.

STIMATĂ DOAMNĂ MINISTRU,

Mai multe sesizări cu privire la situația tinerilor fără buletin sau cu buletin provizoriu a ajuns în atenția mea, motiv pentru care doresc să vă adresez o serie de întrebări în acest sens. De asemenea, aș dori să găsim o rezolvare pentru problema persoanelor post-instituționalizate care nu au buletin sau dacă au, cel provizoriu nu servește la o posibilă angajare.

Conform unui raport al Ministerului Fondurilor Europene din 2016, peste 160.000 oameni sunt fără acte în România. Mi se pare mai mult decât grav. Din discuțiile purtate cu tinerii post-instituționalizați am descoperit că n-au acces la niciun fel de drept. În România dacă nu ai act de identitate nu exiști. Cum se face că totuși există peste 160.000 de persoane fără acte de identitate?

Mulți dintre tinerii cu care am vorbit și-ar dori să lucreze, să aibă un cont bancar, să aibă un medic de familie, însă respectiva carte provizorie nu le oferă această oportunitate de a contribui pozitiv în societate.

  • Care este rolul cărților de identitate provizorie și cum pot acestea asigura o viață independentă unui tânăr post-instituționalizat?
  • Care sunt măsurile luate cu privire la situația persoanelor fără acte de identitate având în vedere că Ministerul Fondurilor Europene prezenta anul trecut o statistică sumbră cu privire la numărul persoanelor fără acte de identitate?
  • Există o strategie națională de sprijinire a persoanelor fără acte de identitate prin care acestea să obțină o carte de identitate definitivă?
  • Cum se obține un act de identitate pentru o persoană fără adăpost?