Situația tânărului Kristof Ioan, condamnat la moarte de autoritățile pentru protecția copilului

22.05.2017

ADRESĂ: DOAMNEI MINISTRU LIA OLGUȚA VASILESCU
                   MINISTERUL MUNCII ȘI JUSTIȚIEI SOCIALE
DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI
CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: 29, NEAMȚ
GRUP PARLAMENTAR: USR
ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 15.05.2017
OBIECTUL INTERPELĂRII: SITUAȚIA TÂNĂRULUI KRISTOF IOAN CONDAMNAT  LA MOARTE DE CĂTRE AUTORITĂȚILE PENTRU PROTECȚIA COPILULUI.

STIMATĂ DOAMNĂ MINISTRU,

De la începutul lunii martie urmăresc cu atenție cazul tânărului Kristof Ioan, condamnat de autoritățile locale la moarte. Într-o interpelare adresată cu privire la GARANȚII POST-INSTITUȚIONALIZARE mi-ați răspuns sec că există pârghii legale prin care acești tineri sunt protejați de lege și nimeni nu ajunge în stradă. Permiteți-mi să vă aduc la cunoștință că prezentul caz, precum și multe altele de care nu știu, demonstrează clar că autoritățile locale sunt depășite de situație și ne transmit că nu există spații/locații de specialitate pentru tânăr, astfel că acesta e condamnat la moarte. Citez: Din nefericire acești tineri vor muri. Nu avem soluții!

În următoarele rânduri vă prezint situația tânărului Kristof Ioan realizată de Mihai Călin, asistent social la spitalul de boli infecțioase Cluj Napoca:

Kristof Ioan, născut la data de 17.03.1994, având domiciliul în Bucureşti – Sectorul 2, se află internat ca urgenţă în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj Napoca din data de 10.05.2017. Pacientul s-a prezentat la Camera de Gardă a Spitalului în data de 10.05.2017 ora 00:36, după efectuarea consultaţiei şi examinarea documentelor medicale ale pacientului, medicul de gardă luând decizia ca Kristof Ioan să fie internat în Compartimentul Imunodepresie.

Traseu medical recent:

  • 6.02. – 21.02. 2017,  Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Alexandru Obregia”.
  • 18.03.2017, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. V. Babes”, spitalizare de zi.
  • 17.04 – 19.04.2017, Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Bals”.

PROBLEME IDENTIFICATE

  • lipsa asigurării medicale şi a cardului de sănătate, situaţie care poate reprezenta un obstacol în obţinerea serviciilor medicale şi a tratamentului de specialitate.
  • lipsa resurselor materiale şi a sprijinului din partea familiei biologice/extinse, contactată telefonic, dna. Barz Ileana din Sighetu Marmaţiei, bunica maternă a pacientului, m-a informat că nu îi poate oferi găzduire nepotului său deoarece i-a fost arsă casa.
  • grad scăzut de conştientizare a problemelor de sănătate psiho-somatică ceea ce poate duce la agravarea stării de sănătate prin necomplianţă la terapie.
  • din situaţii similare din trecut, pot să va informez că accesul în centrele de găzduire temporară din subordinea Primăriei Cluj-Napoca şi DGASPC Cluj este puţin probabil, având prioritatea persoanele care posedă, sau care au avut, acte de identitate eliberate de Serviciile de Evidenţa Populaţiei de pe teritoriul judeţului Cluj.
  • dl. Kristof Ioan declară verbal că nu doreşte pe termen scurt sau mediu să se reîntoarcă în Bucureşti, ceea ce poate îngreuna obţinerea asigurării medicale şi a beneficiilor sociale la care are dreptul.
  • tânărul a crescut în centrele de plasament și la 19 ani i-a încetat măsura de protecție la DGASPC Ilfov.

POSIBILE SOLUŢII

  • redirecţionarea dlui. Kristof Ioan către Sectorul 2, unde aceasta are eliberată cartea de identitate provizorie pentru obţinerea statutului de persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi obţinerea adeverinţei înlocuitoare a cardului de sănătate pe care pacientul l-a pierdut.
  • asigurarea dlui. Kristof Ioan se poate efectua în baza documentelor medicale, prin obţinerea statutului de beneficiar de program naţional de sănătate, fiind astfel scutit de la plata contribuţiilor la Fondul de Sănătate.
  • facilitarea accesului la beneficii şi prestaţii sociale, dl. Kristof Ioan având următoarele drepturi:

O indemnizaţie şi buget complementar – se obţin de la Direcţia Generală de Asistenta Sociala si Protecţia Copilului unde pacientul are domiciliul/rezidenţa, în urma evaluării medicale şi psihosociale şi în baza anchetei sociale efectuate de primăria de domiciliu/rezidenţă

O pensie de invaliditate – se obţine în urma evaluării efectuate de Comisia de Expertiză şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi după depunerea dosarului administrativ la  Casa de Pensii din judeţul unde domiciliază pacientul.

Dl. Kristof Ioan va rămâne internat în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj până în data de 19.05.2017. Pe parcursul internării pacientul va fi consiliat şi informat cu privire la beneficiile la care are conform legislaţiei în vigoare.

Având în vedere informațiile furizate precizăm că am solicitat suport din partea DGASPC Sector 2 și răspunsul lor a fost: Nu avem servicii specializate în acest sens. Motiv pentru care am conștientizat că acest tânăr se află într-o situație foarte gravă fiind condamnat la moarte.

Vă rog să-mi spuneți care sunt primele măsuri luate și cum va raspunde DGASPC Sector 2 și DGASPC Ilfov pentru situația tânărului Kristof Ioan?

Are un acoperiș și servicii specializate sau experimentăm episodul moartea domnului Lazarescu în varianta asistența socială?

Vă multumesc și astept să colaborăm pentru găsirea unor soluții reale pentru această categorie defavorizată. Vă rugăm să ne trimiteți un raspuns în scris.