Cazul nemţencei purtată 7 ore între spitalele din Neamţ şi Iaşi.

02.06.2017

 

INTERPELARE

 

ADRESATĂ: DOMNULUI MINISTRU FLORIAN BODOG

                       MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

 

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 29.05.2017

 

OBIECTUL INTERPELĂRII: CAZUL NEMȚENCEI PURTATĂ 7 ORE ÎNTRE SPITALELE DIN NEAMȚ ȘI IAȘI

 

 

STIMATE DOMNULE MINISTRU,

 

Săptămâna trecută, medicii ieșeni au fost nevoiți să îi amputeze piciorul unei femei de 63 de ani din județul Neamț pentru a-i putea salva viața, după ce a fost implicată într-un accident rutier. Acest lucru s-a întâmplat, însă, la 7 ore de la producerea accidentului, după ce femeia a fost „plimbată” cu ambulanțele la Roman, Piatra Neamț și ulterior Iași.

Mai multe instituții de presă din țară au relatat despre această situație și au pus în discuție o decizie a medicului de pe Ambulanța care s-a prezentat la locul accidentului, Gabriel Popescu. Acesta ar fi decis pe propria răspundere să ducă pacienta la spitalul din Roman în detrimentul soluției de a aștepta elicopterul SMURD de la Iași. Elicopterul a ajuns în localitatea Traian, locul accidentului, în 20 de minute de la decolare, dar pacienta fuseseră deja preluată de un echipaj SAJ și era în drum spre Spitalul din Roman. Medicii de la Roman s-au văzut depășiți de situație, pacienta a fost trimisă la Piatra Neamț, unde s-a constatat aceeași problemă, ajungându-se, astfel, la soluția unui spital din Iași. Medicii din Piatra Neamț au solicitat elicopterul SMURD, dar pentru că, între timp, condițiile meteo se înrăutățiseră și nu putea decola elicopterul, astfel că s-a procedat la transferul rutier.

Într-o conferință de presă ținută zilele trecute de managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, aceasta declara că este „ferm convinsă” că dacă s-ar fi așteptat elicopterul „această femeie ar fi avut o altă șansă”.

Reacțiile apărute în spațiul public cu privire la acest regretabil accident  sunt împărțite, dar multe dintre acestea pun accent pe birocrație și o „luptă” între medicii Serviciului Județean de Ambulanță și cei de la SMURD.

În aceste condiții, domnule ministru, vă rog să îmi oferiți o copie a raportului realizat de comisia de anchetă formată pentru acest caz.

Totodată, vă rog să îmi răspundeți și la următoarea întrebare:

  1. Care sunt motivele pentru care nu a fost posibil transferul de la Roman la Iași, ci a fost necesar și transportul pacientei la Piatra Neamț, știindu-se că nu au servicii medicale potrivit diagnosticului nici acolo?

Vă rog să îmi trimiteți un răspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai; dar și pe adresa de e-mail iulian.bulai@cdep.ro.

 

29.05.2017                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

 

Răspunsul primit se poate consulta aici.