Cine va răspunde în cazul fetiţei dintr-o casa de copii din Piatra-Neamţ care s a sinucis?

15.09.2017

ÎNTREBARE

 

ADRESĂ: DOAMNEI MINISTRU LIA OLGUȚA VASILESCU

                   MINISTERUL MUNCII ȘI JUSTIȚIEI SOCIALE

 

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: 29, NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 13.09.2017

 

OBIECTUL ÎNTREBĂRII: CINE VA RĂSPUNDE ÎN CAZUL FETIȚEI DINTR-O CASĂ DE COPII DIN PIATRA-NEAMȚ CARE S-A SINUCIS?

 

STIMATĂ DOAMNĂ MINISTRU,

 

Potrivit articolului „S-a sinucis o fetiță dintr-o casă de copii din Piatra-Neamț. Sperăm să nu scape din nou cei responsabili!”, publicat pe data de 12 septembrie pe portalul de știri www.ziarpiatraneamt.ro, suicidul în rândul copiilor aflați cu măsură de protecție devine din ce în ce mai prezent în centrele de plasament la nivel național. Detaliile din articol sunt de domeniul unor scenarii de filme dramatice, iar autoritățile tratează cu ignoranță drama acestor tineri.

Am atras atenția încă de anul trecut despre fetițele din casele de copii din Neamț care sunt forțate să se prostitueze. Noroc că cei de la DIICOT au luat în serios aceasta problemă și au destructurat gruparea principală care se ocupa cu așa ceva. Acum a mai murit o fetiță dintr-o casă de copii din Piatra-Neamț, ea se numește Melek Amalia de 15 ani, era din Bodești și s-a sinucis aruncându-se în lacul de acumulare de la Bâtca. Să vă fie rușine tuturor celor resonsabili cărora personal am venit și v-am spus numele acestei fete de mai multe ori, v-am spus ce se întâmplă cu ea de fiecare dată când fuge de la Centrul de Incluziune Ion Creangă. Am discutat personal cu cei de la DGASPC Neamț și cu cei de la Centrul de Incluziune Ion Creangă despre dramele prin care trec aceste copile și această fată, care acum este moartă. Iar ei… nu au fost în stare să facă nimic. Îmi cer scuze cititorilor. Multă patimă și subiectivism din partea mea. Știam de această fată, am spus tuturor celor responsabili de ea de mai bine de un an… dar, din păcate… a murit.”, menționează autorul articolului.

Stimată doamnă ministru, având la bază articolul menționat vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări și să luați măsurile necesare pentru ca astfel de situații să dispară:

  1. Ce anchete ați inițiat, ca urmare a celor relatate de jurnalist?
  2. Câți tineri instituționalizați s-au sinucis în România în ultimii 10 ani?

Vă rugăm să ne trimiteți un raspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai, dar și online, pe adresa iulian.bulai@cdep.ro.

 

13.09.2017                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

Răspunsul primit se poate consulta aici.