Copil neiubit, aştept mamă şi tată – pressone.ro

07.07.2017

Se pregătesc noi modificări ale legii

Iulian Bulai. Foto: Lucian Muntean

Deputatul USR Iulian Bulai a anunțat că pregătește un proiect legislativ care cuprinde noi modificări ale Legii adopției, menite să scurteze perioada pe care un copil o petrece în sistemul de stat.

Printre modificările dorite de Bulai se numără:

– excluderea consultării rudelor de gradul al IV-lea înainte de deschiderea procedurii de adopție;

– scurtarea termenului pentru declararea adoptabilității de la 6 la 3 luni;

– deschiderea adopțiilor internaționale şi implicarea în procesul de adopție a organizațiilor private autorizate;

– măsuri de profesionalizare a angajaților din sistemul de protecție a copilului.

„Un punct cu care toți reprezentanții entităților publice sunt de acord este excluderea gradului al IV-lea de rudenie. Vrem să reducem clauza până la rude de gradul al III-lea.

Dacă nu găsești certificatul de deces al străbunicului, iar funcționarul respectiv nu dă drumul la dosar și fără acest document, copilul poate să rămână în protecția statului. 

Nu în ultimul rând, România are o istorie nefericită a adopțiilor internaționale. Ele sunt acum deschise doar pentru cetățenii români cu domiciliu în străinătate. Dar situația este cu totul alta față de perioada 1990-2000, mai ales că există acest sector de copii care sunt consideraţi greu adoptabili.

Fie că sunt de o anumită etnie sau cu un anumit handicap, ei nu sunt preferați de părinții adoptatori din România. Așadar, vom propune deschiderea adopțiilor pentru țările care aparțin Convenției de la Haga”, a spus Iulian Bulai.

Deputatul afirmă că va finaliza proiectul de lege până la începerea sesiunii parlamentare de toamnă.

Restul articolului, aici