De ce sunt favorizate asociaţiile agricole în faţa micilor investitori?

20.06.2017

ÎNTREBARE

 

ADRESATĂ: DOMNULUI MINISTRU PETRE DAEA

                       MINISTERUL AGRICULTURII

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 07.06.2017

 

OBIECTUL ÎNTREBĂRII:  De ce sunt favorizate asociațiile agricole în fața micilor investitori?

 

 

STIMATE DOMNULE MINISTRU,

 

Am primit o sesizare de la un cetățean din județul Neamț, nemulțumit că, deși a ales să investească banii munciți peste hotare în agricultura românească, simte că i se pun bețe în roate de autorități.

Conform petiției pe care a depus-o la cabinetul parlamentar, nemțeanul a moștenit o suprafață de jumătate de hectar de teren de la mama sa. Pe lângă această suprafață, Marius N. a dorit să mai cumpere alte două hectare de teren agricol în vecinătate, însă această suprafață era arendată unei asociații agricole. Actualul proprietar al acelei suprafețe de teren nu a efectuat dezbaterea moștenirii din motive financiare și a solicitat un avans/imprumut pentru a face demersurile. Chiar dacă există această înțelegere între părți, nu s-a putut achiziționa terenul pentru că „preemptorii care ar fi favorizați sunt asociația și vecinii”, conform petiției. „Din acel moment nu m-a interesat să mai achiziționez teren pentru că tot terenul din zonă era vândut asociațiilor, fiind preemptorii principali și pentru că eu nu am timp să stau în România să dau în judecată fiecare minister în parte ….”, a scris în petiție Marius N.

În aceste condiții, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. De ce sunt asociațiile agricole favorizate în astfel de cazuri dacă între cele două părți există o înțelegere? Nu sunt descurajate inițiativele de noi investiții în astfel de condiții?
  2. Care sunt soluțiile pe care trebuie să le adopte românii interesați să învestească în agricultură în astfel de cazuri?

Vă rog să îmi trimiteți un răspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai; dar și pe adresa de e-mail iulian.bulai@cdep.ro.

 

07.06.2017                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

Răspunsul primit se poate consulta aici.