Harta salariilor din primăriile județului Neamț

13.04.2018

UPDATE: Primăria Drăgănești ne-a anunțat că are site și are publicate informatiile privind salarizarea. Site-ul este aici, dar nu apare în indexarile google.

Astăzi am anunțat în cadrul unei conferințe de presă rezultatele proiectului prin care am verificat aplicabilitatea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și am încercat să contribuim la respectarea unui articol important din actul normativ.

Cu alte cuvinte, am dorit să responsabilizăm primarii care nu au publicat lista cu salariile angajaților să o posteze pe site-ul instituției, fiind mai la îndemână de verificat comparativ cu obligativitatea de a publica lista la sediul instituției, stipulată în aceeași lege.

Potrivit acestei legi, primăriile, dar și alte instituții finanțate din bani publici, trebuie să publice o listă cu salariile personalului plătite din fonduri publice de două ori pe an, pe 30 septembrie și 31 martie. Această obligație  a apărut ca urmare a unui amendament depus de USR și adoptat de Parlament.

Proiectul a început pe data de 25 ianuarie, când am transmis solicitări de a publica pe site lista cu salariile angajaților primăriilor nemțene care nu o aveau publicată sau unde nu era foarte vizibilă.

Totodată, am solicitat să ni se transmită și pe e-mail, în baza Legii 544/2001 privind informațiile de interes public, documentul respectiv.

Unele primării au fost receptive și au recunoscut că nu respectă legea și s-au conformat, alții nu au răspuns dar au publicat pe site lista, altii numai ne-au trimis informatiile dar nu au mai pus informațiile și pe site.

Trebuie menționat că ne aflăm în momentul în care primăriile ar fi trebuit deja să publice pentru a doua oară lista cu salariile, cele de la nivelul lunii martie din 2018, dar numai aproximativ jumătate dintre primării s-au conformat.

Date pe scurt:

  • Când am trimis cererile, în jur de 35 de primării nemțene aveau pe site-urile lor lista cu salariile personalului. Unele primării direct pe homepage, altele în cadrul hotărârilor de Consiliu Local, altele ascunse printre dispoziții.
  • Alte 36 de primării au publicat pe site lista ulterior primirii cererii noastre sau, dacă nu au publicat, ne-au trimis informatiile.
  • În acest moment, doar locuitorii din 12 comune nemțene nu pot să găsească online informatii despre salariile angajatilor din primarie: Bîrgăuani, Boghicea (avea lista publicată luna trecută, dar ieri era site-ul suspendat), Botești, Ceahlău, Drăgănești (nu am găsit site), Făurei, Gâdinți, Hangu, Petricani, Răucești, Urecheni și Văleni.
  • Cele mai mari orașe din județ aveau lista publicată pe site și au actualizat cu noile salarii și la finalul lunii martie, după cum prevede legea 153/2017

În perioada următoare vom urma doi pași:

  1. Vom contacta personal reprezentanții celor 12 primării și vom vedea care este motivul pentru care nu se conformează.
  2. Vom înainta o adresă către Inspecția Muncii pentru a efectua verificări la primăriile care nu au publicat deloc lista și la cele care nu au respectat termenul de 31 martie pentru actualizarea listei.

Tot ca urmare a analizării site-urilor primăriilor, am descoperit cinci unități administrativ teritoriale care au publicat lista fără a menționa și salariul primarului, respectiv Borca, Crăcăoani, Gârcina (nici viceprimar, doar secretar), Rediu și Vânători (au publicat hotărârea pe anul 2018, dar „au uitat” să atașeze și anexa cu lista). De asemenea, La Poiana Teiului există un litigiu privind salarizarea din fonduri publice, motiv pentru care pe lista publicată pe site figurează doar trei salarii (viceprimar, bibliotecar și asistent medical).

Pentru a urmări și compara salariile publice de pe hartă, dați click pe imagine și apoi informatiile vor apărea mutând cursorul pe fiecare localitate in parte.