Monitorizarea centrelor de plasament din ţară

31.10.2017

INTERPELARE

 

ADRESĂ: DOAMNEI MINISTRU LIA OLGUȚA VASILESCU

                  MINISTERUL MUNCII ȘI JUSTIȚIEI SOCIALE

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: 29, NEAMȚ

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 16.10.2017

 

OBIECTUL INTERPELĂRII: MONITORIZAREA CENTRELOR DE PLASAMENT DIN ȚARĂ

 

 

STIMATĂ DOAMNĂ MINISTRU,

 

O serie de sesizări au ajuns la biroul parlamentar cu privire la rele tratamente ce sunt aplicate copiilor instituționalizați și pentru care doresc să solicit o serie de informații ce au legătură cu protecția și promovarea drepturilor copiilor aflați cu măsură de protecție.

Vă redau, în continuare, pasaje din sesizările primite privind abuzurile prezente la Centrele de Copii din Caraș – Severin și de la Bistrița Năsăud:

“Directoarea de la Centrul de Plasament Beclean conduce această instituție prin teroare, pedepse, amenințări. Sunt președintele unei fundații umanitare și aveam copii de acolo care activau ca voluntari și ea mi-a interzis să îi mai implic în acțiuni umanitare. Îi ține ca la închisoare. Plus că mai trimite fete de 15-16 ani la familii unde sunt abuzate sexual și ea primește bani pentru asta. Mulțumesc! Vă scriu pentru că nu mai știu cui să mă adresez și nu mai suport ca acei copii să fie abuzați și terorizați acolo”.

            “Am fost luată de gât de unul dintre portarii instituției. Directoarea nu a luat măsuri. Aseară un alt portar a lovit-o pe prietena mea M., cu arma albă numită „baston” pentru că a sărit un gard și a mers neînvoită în oraș. Măsurile trebuiau luate de educator, nu prin violență fizică de către portar. Aici la noi se fac diferențe între copii. Aici nu se face dreptate. De când sunt în centru, am avut anumite depresii, și motivul era trecutul meu dar cei de aici îl agravau prin cuvintele grele aruncate la adresa mea. Educatorii aduc acuzații grave, mărturii mincinoase la adresa mea . Nimeni nu mă înțelege. Vreau să fac ceva cu viața mea, dar aici nu poți !!! Când încerc să povestesc cuiva ce se întâmplă, spun că eu nu respect nimic, nu vreau să mă opun și restul. Dar ce să fac ?! Ce să le fac ?! Cum să mă opun când restul nu respectă programul și toate cele. Doar eu sunt aia rea, doar eu și doar eu … dar nu e așa . Eu mă cunosc cel mai bine și știu ce vreau. Am nevoie de susținerea voastră pentru a mă ridica cu muzica și restul. Aici nu voi putea din cauza sistemului….” sesizarea unui beneficiar al măsurii de protecție din Beclean.

            “In cadrul Centrului „Raisa”, se observă o lipsă totală de atenție față de copiii institutionalizați. Doamna Salariu Dana, șeful de centru, a permis absența minorilor institutionalizați, din apartamentele sociale, până după ora 00:00. Există suspiciuni de legături cu rețele de proxenetism”, sesizare făcută de un tânăr instituționalizat.

Având în vedere că sesizările continuă să apară, vă rog să-mi răspundeți la o serie de întrebări ce au legătură cu protecția și promovarea drepturilor copiilor aflați cu măsura protecției speciale, după cum urmează:

  1. Câte vizite de monitorizare și control au fost realizate în ultimul an de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție?
  2. Ce măsuri au fost luate în cazul abuzurilor identificate de către ANPDCA și cum a fost reprezentat interesul copilului?
  3. Care este rolul AJPIS-urilor la nivel local și cine poate monitoriza activitatea DGASPC-urilor?
  4. Există mecanisme de control și protecție a copiilor aflați cu măsura protecției speciale? Care sunt aceștia și cum si-au adus contribuția în ultimii 5 ani?
  5. Care sunt mijloacele prin care tinerii/copiii pot face sesizare către instituțiile superioare DGASPC-urilor și dacă aceștia sunt informați în acest sens?
  6. Câte sesizări de abuzuri împotriva copiilor instituționalizați s-au înregistrat la Ministerul Muncii în ultimul an?

Vă rugăm să ne trimiteți un răspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str. Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai

 

16.10.2017                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

Răspunsul primit se poate consulta aici.