Situaţia bisericilor fortificate din Transilvania

31.10.2017

 

INTERPELARE

 

ADRESĂ: DOMNULUI MINISTRU LUCIAN ROMAȘCANU

                   MINISTERUL CULTURII ȘI IDENTITĂȚII NAȚIONALE

DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: NEAMȚ, 29

GRUP PARLAMENTAR: USR

ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 16.10.2017

 

OBIECTUL INTERPELĂRII: SITUAȚIA BISERICILOR FORTIFICATE DIN TRANSILVANIA

 

STIMATE DOMNULE MINISTRU,

 

Majoritatea monumentelor istorice din România se prezintă într-o stare de degradare continuă. O situație aparte o reprezintă și bisericile fortificate monumente istorice din Transilvania, construcții cu o bogată însemnătate istorică pentru acea regiune, dar și pentru România. Multe dintre acestea sunt abandonate sau lăsate în paragină de proprietari. Avem exemplul turnului Bisericii Fortificate din Rotbav, care s-a dărâmat în luna februarie a anului 2016 din cauza nepăsării proprietarilor. Aceeași soartă o vor avea toate aceste construcții foarte vechi dacă nu va exista o presiune din partea Ministerului Culturii asupra proprietarilor privind protejarea monumentelor.

În aceste condiții, domnule ministru, vă rog să îmi oferiți următoarele informații privind situația acestor clădiri monumente istorice:

  1. Câte biserici fortificate monumente istorice există în prezent în România, care dintre acestea au fost reabilitate în ultimii 27 de ani și care a fost proveniența fondurilor?
  2. Există la nivelul Ministerului Culturii un raport care să cuprindă situația actuală a fiecărui astfel de monument care să ne ajute să evităm o catastrofă culturală asemeni celei de la Rotbav? Care sunt condițiile în care pot obține o copie a acestui raport?

În cazul în care nu există un astfel de raport, vă solicit, domnule ministru, să dispuneți realizarea unui astfel de document, în baza căruia să căutăm soluții de conservare a acestor monumente.

Vă rog să îmi trimiteți un răspuns în scris pe adresa:

Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

În atenția domnului deputat Iulian Bulai; dar și pe adresa de e-mail iulian.bulai@cdep.ro.

 

16.10.2017                                                         Cu deosebită considerație,

IULIAN BULAI

DEPUTAT USR DE NEAMȚ

 

Răspunsul primit se poate consulta aici. – Lipsa răspuns