INTERPELARE
ADRESATĂ: DOMNULUI TUDOREL TOADER
MINISTERUL JUSTIȚIEI
DE CĂTRE: DEPUTAT IULIAN BULAI
CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ: 29, NEAMȚ
GRUP PARLAMENTAR: USR
ȘEDINȚA CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN DATA DE: 11.09.2018
OBIECTUL INTERPELĂRII: Sprijin pentru un jurnalist nemțean, luat în vizor de un politician local
STIMATE DOMNULE MINISTRU,
De-a lungul lunii august, trei instituții media din județul Neamț au publicat materiale jurnalistice cu privire la o posibilă „răzbunare în stil mafiot” din partea unui demnitar român față de un jurnalist din Piatra Neamț.
Potrivit articolelor de presă apărute pe site-urile tvmneamt.ro (https://tvmneamt.ro/incendiar-razbunare-mafiota-la-nivel-inalt-cum-planuia-arsene-sa-i-faca-felul-unui-jurnalist-incomod/), atacul.ro (https://atacul.ro/2018/08/25/arsene-amicul-lui-liviu-dragnea-plan-mafiot-pentru-schilodirea-unui-jurnalist-cui-ii-pasa/) și monitorulneamt.ro (https://monitorulneamt.ro/arsene-demisia/), faptele s-ar fi petrecut în anul 2015, însă au ieșit la iveală în primăvara acestui an, chiar din dosarul penal al politicianului, respectiv Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, la acea dată arestat preventiv. Deputat la data faptelor, Arsene ar fi purtat discuții cu un membru de partid pentru a găsi persoanele potrivite care să îl agreseze fizic pe jurnalistul Daniel Vinca, ca o corecție pentru articolele pe care le publică pe site-ul www.vestea.net. Informația provine de la unul dintre martorii din dosarul în care este cercetat Ionel Arsene și nu are legătură cu faptele de care este acuzat președintele Consiliului Județean Neamț. Totuși, această informație a fost păstrată în dosar de procurori, care, fie nu au dorit, fie nu aveau cadrul legal pentru a extinde cercetările în privința faptelor menționate. Însă, dacă existau suficiente informații, consider că se impunea disjungerea unui nou dosar care să ajungă la o unitate de Parchet care să aibă competență în această arie.
Dosarul la care se face referire a fost comunicat de către Direcția Națională Anticorupție pe propriul site la secțiunea Comunicate de presă cu numerele 76/VIII/3 din 18 ianuarie 2018, 128/VIII/2 din 14 februarie 2018 și 172/VIII/3 din 22 februarie 2018.
În acest caz, asistăm atât la plănuirea unui posibil atac al unui parlamentar față de un jurnalist, cât și la un atac frontal al unui demnitar față de libertatea de exprimare a presei. Sunt foarte multe metode de a pedesi și de a infirma o informație publicată de o instituție media, însă violența nu este una dintre ele.
Din informațiile apărute public, jurnalistul vizat de planul deputatului Ionel Arsene nu a fost chemat pentru declarații pe această temă și nici nu a depus personal o cerere pentru a afla dacă există un dosar în curs de cercetare.
Prezentei interpelări anexez și textul celor trei articole apărute în mass-media nemțene.
În aceste condiții, domnule ministru, doresc să vă aduc la cunoștință această speță și vă rog să îmi oferiți următoarele informații:
- Sunt obligați procurorii care au avut în lucru acest dosar să transmită informațiile legate de planul deputatului Ionel Arsene către o unitate de Parchet specializată pentru a analiza speța detaliată anterior?
- Câte cazuri de dosare penale există, în lucru sau soluționate, și condamnări pe spețe de incitare la infracțiuni contra persoanei implicând ca victime jurnaliști?
- Câte plângeri penale formulate de jurnaliști împotriva unor demnitari români există la unitățile de Parchet românești, pentru ce faptă a fost formulată fiecare dintre acestea și care a fost soluția procurorilor? În cazul dosarelor finalizate cu trimiterea în judecată, vă rog să îmi comunicați numărul dosarului și instanța la care este/a fost judecat cazul.
Vă rog să îmi trimiteți un raspuns în scris pe adresa:
Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti
În atenția domnului deputat Iulian Bulai sau pe adresa de e-mail iulian.bulai@cdep.ro.
11.09.2018 Cu deosebită considerație,
IULIAN BULAI
DEPUTAT USR DE NEAMȚ